Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Hemleverans 
Hem / Blogg /

Träningstillbehör: nyttan av rätt grejer!

Har du överblick över vilka träningstillbehör som finns för seriösa styrketränande, vilken effekt de har och vilka fallgropar som finns? Ta en titt!

Precis som i alla idrotter finns det tillbehör som förbättrar den styrketränandes prestation och skyddar mot slitage och skador. Och nu pratar vi inte om skivstänger och gymmaskiner, heller inte om specialgizmos som andningsmasker och bänkpresströjor, utan om bälten, grepphjälpmedel, skor, lindor och tejp. Vad, varför, när och hur?

Rätt användning av träningstillbehör har stora fördelar i prestationsökning och skadeprevention. Men det finns fallgropar i att göra träningen lättare med hjälp av tillbehör. Träningen ska ju vara tung för att generera resultat. För att få ut max av tillbehören är det bra att förstå exakt vad varje grej gör, vad som är syftet med den och använda den strategiskt för att uppnå specifika resultat.

Bälten

Styrkelyftbältet har blivit ett gymtillbehör som många kör ungefär som ett klädesplagg. Träningsbälten har ett specifikt användningsområde och kan öka prestationen rejält – om de används på rätt sätt. Styrka i helkroppsrörelser är en funktion av så kallat intra-abdominalt tryck. Bålen och magen är kroppens mitt och nyckeln till att kunna överföra kraft från golvet och benen till armarna och vikterna i till exempel marklyft. Ju hårdare du komprimerar ditt mellangärde när du tar i desto starkare kommer du att bli. Bältet hjälper lyftaren genom att tillföra ett yttre stöd att ta spjärn emot när man komprimerar bålen. Bältet i sig gör varken till eller från men en hårt komprimerad bål är inte bara nödvändigt för att kunna uttrycka styrka, det är också det bästa skyddet för ryggraden under tunga belastningar. Lär dig använda bältet på rätt sätt och använd det vid tunga arbetsset och maximala lyft. Men lär dig också att komprimera och skapa tryck i bålen även utan bälte!

Dragremmar och grepphjälpmedel

Det finns flera olika hjälpmedel som är ämnade att avlasta greppet i dragövningar som marklyft, rodd och latsdrag. Den gamla dragremmen fungerar alltjämt, men det finns också moderna uppfinningar med krokar och friktionsmaterial. Principen är densamma. Genom att avlasta greppet kan man träna tyngre än vad man annars hade kunnat och på så sätt stressa framförallt ryggmusklerna mer. När man väljer grepphjälpmedel gäller det alltså att väga prioriteringar mot varandra. Starkare grepp eller maximal rekrytering av ryggens muskler?

Handledsstöd

Starka lindor runt handlederna är standard inom styrkelyft. Lindorna stöttar handlederna så att man får lättare att bibehålla rätt positioner i till exempel bänkpress. Detta gör både att man klarar tyngre vikter och skyddar mot skador. Avvägandet är detsamma som med andra träningstillbehör. Vill du själv bli bättre på att hålla handlederna i position, eller vill du hellre ta en tyngre vikt i bänk med en extra försäkring mot skador?

Lyftarskor

Lyftarskor har hård sula och en högre klack vilket gör vinklarna i framför allt knäböj mer fördelaktiga. Du har säker känt att det är lättare att gå ned i en djup knäböj med neutral rygg om du har en sko med klack eller står med hälarna på en tröskel, en planka eller en bok? Lyftarskorna gör bottenläget lättare och på så sätt hela rörelsen starkare. Knäböj aldrig tungt i löparskor eller andra vanliga skor med tjock mjuk sula! Sulan ska vara hård, stum och inte kunna vingla, oavsett om du väljer lyftarskor eller skor med platt sula.

Tejp

Tejp kan användas för att stötta och stabilisera en led vid till exempel fotledsstukning. Men tejpa inte på slentrian! Om du alltid tejpar riskerar du att ledens inneboende förmåga att själv stabilisera sig försämras. Modern fysiotejp är populärt inom många styrkeintensiva grenar, allt från friidrott till Crossfit. Den vetenskapliga juryn är fortfarande i överläggning, ifall fysiotejpen fungerar eller ej – men många framstående sjukgymnaster, tränare och utövare svär på tejpningens effektivitet!

I korthet

Träningstillbehör som bälte, grepphjälpmedel, skor, lindor och tejp stabiliserar och underlättar rätt positioner och förbättrar på så sätt prestationen samtidigt som de skyddar mot skador.

Men är det du eller dina träningstillbehör som gör att du nu klarar mer i bänkpress, knäböj eller marklyft? Analysera vilket syfte du har med varje övning, hur tillbehören fungerar och vilken effekt den har.

Använd träningstillbehören avsiktligt, strategiskt och på rätt sätt. Variera mellan träning med respektive utan till exempel dragremmar för varierad träningsstimuli och för att undvika systematiska svagheter.

Utmärkt
Baserat på 10542 omdömen
1 timme sedan
Bra kvalitet

Bra kvalitet Och bra leverans

Arad Kheirkhah
8 timmar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans, bra kvalitet

Robert Ljunggren
9 timmar sedan
Snabbt o bra

Produkterna kommer snabbt och bra service

Angelica
9 timmar sedan
Bara bra

Snabbt, inte skadat och bra produkter.

Knas Boll
17 timmar sedan
Supersnabb leverans och varor av högsta…

Supersnabb leverans och varor av högsta kvalitet. Nöjd med priset.

Daniel Bykowski
20 timmar sedan
Mycket bra

Mycket bra snabb leverans

George Benjamen Toma
21 timmar sedan
Brukar alltid handla i fysisk butik

Brukar alltid handla i fysisk butik, men det är fantastiskt smidigt online och snabb leverans

Per Leijon
21 timmar sedan
Bra produktinfo

Bra produktinfo, bra priser och supersnabb leverans.

Eva Margaretha Ceder
21 timmar sedan
toppen

snabb leverans, bra produkter och kanon priser

PJ Lindholm
22 timmar sedan
Bästa proteinpulvret

Bästa proteinpulvret

Nina
22 timmar sedan
Beställde runt lunchtid på måndag

Beställde runt lunchtid på måndag, leveransavisering på tisdag. Som alltid helt korrekt leverans, enligt beställning.

Johan Wilén
23 timmar sedan
Utmärkt

Bra kvalitet

Mehmet Ucar
Ny kund?