Fri frakt t.o.m. 17/12
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Värva en vän 

Taurin är en aminosyra som hjälper till att reglera vattenbalansen, mineralbalansen, energinivåerna och muskelkontraktionerna.

Vad är taurin?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra som har betydelse för hjärtat, skelettmuskulaturen och det centrala nervsystemet. Aminosyran innehåller svavel och är en så kallad aminosulfonsyra. Till skillnad från många andra aminosyror ingår den inte i proteiner, utan förekommer i fri from i våra muskler och vävnader. Att den är icke-essentiell betyder att kroppen kan tillverka den på egen hand, vi är därför inte beroende av att få i oss den via kosten. Taurin är involverad i många av de processer som handlar om energianvändning och muskelfunktion.

Effekter med taurin

Eftersom taurin inte är en del av protein har den ingen muskelbyggande effekt som många andra aminosyror har. Däremot har den en hel del andra funktioner i vår kropp, bland annat bidrar taurin till att salt-vatten-balansen i kroppens celler fungerar. Taurin har förmågan att dra till sig och binda vatten, vilket bidrar till ett tryck i musklerna, även kallat pump. Detta i sin tur leder till att musklerna framhävs. Taurin anses också fungera som ett prestationshöjande hjälpmedel. Forskning visar nämligen att taurin gör det möjligt för musklerna att upprätthålla större belastning under längre tid, vilket påverkar både uthållighet och prestation positivt.

Taurin reglerar mineralbalansen i kroppen vilket påverkar hjärtrytmen, bland annat ser den till att balansen mellan kalium och kalcium är på rätt nivå för hjärtmuskelns normala funktion. Mineralbalanseringen påverkar även musklernas normala funktion. Dessutom har taurin antioxidativa egenskaper som skyddar cellerna från fria radikaler som kan uppstå vid tung träning. Genom att motverka skada och oxidativ stress under träning kan det också förbättra och snabba på musklernas återhämtning efter träning. Taurin bidrar också till stimulering av glykolys och glykogen som styr energiprocesserna i kroppen. Taurin främjar även bildningen av GABA samt har en positiv inverkan vid hormonella störningar.

Kosttillskott med taurin

I huvudsak finns taurin i animaliska livsmedel och den mängd som kroppen själv kan producera är tillräcklig för att täcka människans grundläggande behov. Däremot är det omöjligt att få i sig tillräckligt stora mängder taurin via kosten för att uppnå märkbar effekt vid träning, därför kan ett kosttillskott vara till nytta. För den som har en vegansk kosthållning kan det också vara fördelaktigt med ett kosttillskott, framför allt för den som tränar aktivt.

Taurin förekommer ofta i olika typer av energidrycker, pre-workouts (PWO) och sportdrycker, men finns även som ett enskilt kosttillskott, ofta i pulverform. Taurin framställs på syntetisk väg och inte från tjururin som är en vanlig missuppfattning.

Hur mycket taurin bör man ta?

En animalisk kosthållning ger kroppen cirka 120–130 mg taurin om dagen. En plantbaserad kost genererar så lite som runt 17 mg per dag, därför kan en högre dosering av taurin vara nödvändigt hos dessa personer. Kvinnor har dessutom större behov av taurin än män. För förbättrad uthållighet under träning är det rekommenderat med ett intag på minst 1000 mg (1 gram) taurin.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
99:-
-10%
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
179:- Ord. pris: 198:-
-14%
3 Recensioner
Aminosyran taurin i pulverform. Vegansk.
Body Science
339:- Ord. pris: 396:-
Aminosyran taurin i kapselform
Body Science
149:-
Fri frakt
t.o.m. 17/12
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15032 omdömen
Verifierat
Fantastiskt 🙌

Fantastiskt 🙌

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra pris och bra service!

Bra pris och bra service!

Verifierat
Det går alltid bra att beställa hos er…

Det går alltid bra att beställa hos er och man får sina varor fort 🤗.

Verifierat
Besta kvalite!

Bästa kvalite!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundbemötande

Min första beställning blev borttappad hos postnord men några meddelanden i kundservice gjorde att jag fick ett nytt paket utan extra kostnad som kom på mindre än 24 timmar.

Verifierat
Snabbt,smidigt och bra produkter

Snabbt. Smidigt. Bra produkter. Nöjd kund.

Verifierat
Fick fel produkt

Fick fel produkt, skrev då till kundservice och de skickade omgående ut den korrekta produkten samtidigt som jag fick behålla första försändelsen. Det var ett billigt och smart sätt att behålla en osäker kund! Kommer definitivt fortsätta med MM-Sports före någon konkurrent utifrån den upplevelsen.

Verifierat
Snabb och smidig leverans

Snabb och smidig leverans

Verifierat
Snabb och enkel leverans

Snabb och enkel leverans. 5/5!

Verifierat
Jättebra leverans.

Jättebra leverans.

Verifierat
Det gick smidigt och det var ett bra…

Det gick smidigt och det var ett bra pris.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?