Fri frakt t.o.m. 17/12
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Värva en vän 
Hem

Räkna ut BMI med vår BMI-räknare

Lär dig allt om BMI

Vad är BMI?

BMI (Body Mass IndexKroppsmasseindex på svenska) är ett mått på kroppsmassa som används för att indikera om en person är under-, normal-, överviktig eller lider av fetma. För personer med normalt förhållande mellan kroppsfett och muskelmassa är BMI ett bra sätt att snabbt ta reda på vilket intervall man faller inom. BMI används flitigt inom vården i Sverige och övriga världen för att mäta övervikt. På följande målsida kan du läsa mer om vad BMI är och andra viktiga saker kring detta ämne. Du kommer även hitta produkter som kan hjälpa dig med din BMI.

Hur räknar man ut BMI?

Räkna ut BMI

BMI räknas ut på följande vis;

BMI-formel:

(kroppsvikt i kilogram) / (längd i meter)2 = BMI

Resultatet blir ett mått som presenteras i enheten kg/m2.

Räkneexempel för BMI:

65 kg / (1,78m x 1,78m)20,51 kg/m2

Använd gärna vår BMI-kalkylator här på sidan för att räkna ut vilket intervall du hamnar i. När du fått ditt resultat kan du ta hjälp av vår BMI-tabell nedan för att läsa mer om din kategori.

Testa vår BMI-räknare

Med vår BMI-räknare kan du snabbt ta reda på vilket BMI du har. Fyll bara i din längd i centimeter och din vikt i kilo nedan. Klicka sedan på “Beräkna” för att få ditt resultat. Ditt BMI kan sedan jämföras mot vår BMI-tabell nedan, där vi också skrivit en kort kommentar om varje intervall.

Vad är normal BMI?

På BMI-skalan finns i Sverige fyra intervall: Undervikt, normalvikt, övervikt och fetma.

Undervikt

Undervikt (BMI under 18,5)

Personer som har ett BMI på under 18,5 betraktas enligt BMI-skalan som underviktiga. Det kan då vara en bra idé att se över och optimera sin kost för att öka i vikt. Att öka till normalvikt kan medföra en hel del hälsofördelar, ge ökad energi och minska risken för håravfall och sjukdomar relaterade till undervikt. Gainers är populära kosttillskott för att snabbt och säkert öka i vikt. Vårt kosttillskott utbud när det kommer till Gainers är stort och du hittar alltid produkter av hög kvalitet i denna produktkvalitet. Vidare är produkterna som vi säljer inom produktkategori alltid från välkända varumärken. Har du frågor gällande våra Gainer kan du självklart alltid kontakta vår kunniga kundtjänstpersonal.

Normalvikt

Normalvikt (BMI mellan 18,5 och 24.9)

Personer som hamnar mellan 18,5 och 24,9 betraktas som normalviktiga enligt BMI-skalan. Dessa personer bör fortsätta att träna som vanligt och äta en diet som passar för att behålla sin vikt. Ett bra komplement till BMI kan vara att mäta sitt midjemått (måttet runt magen) – eftersom BMI inte tar hänsyn till midjemåttet kan det bli missvisande och man kan, trots att man betraktas som normalviktig, ha ohälsosamt mycket fett kring magen.

Övervikt

Övervikt (BMI mellan 25 och 29,9)

Personer som landar mellan 25 och 29,9 på BMI-skalan betraktas som överviktiga och bör optimera sin kost och träningsnivå ur ett hälsoperspektiv för viktnedgång. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att kombinera ett litet kaloriunderskott med mycket träning. Som ett komplement till träning och bra kost kan man även överväga kosttillskott för viktminskning, det är olika ämnen som på naturliga sätt höjer kroppstemperaturen och metabolismen och hjälper kroppen att bränna fett. Övervikt ökar risken för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och är ofta förknippat med högt blodtryck. I vårt produktsortiment hittar du med andra ord flertalet kosttillskott som hjälper dig med din viktminskning.

Fetma

Fetma (BMI över 30)

De personer där BMI-värdet hamnar över 30 betraktas som kraftigt överviktiga och bör kontakta läkare för att göra upp en plan om viktnedgång. Att ha över 30 i BMI är förknippat med kraftigt ökad risk för livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Kraftig övervikt är också förknippat med drastiskt kortare livslängd, sämre livskvalitet och i många fall psykisk ohälsa.

BMI-gränserna ovan är hämtade från 1177 Vårdguiden. Denna tabell avser både BMI för män och BMI för kvinnor.

Mer om BMI

När passar inte en BMI-uträkning?

Eftersom BMI inte tar hänsyn till att muskler har högre densitet (mer vikt per volym) än fett kan du som kroppsbyggare inte använda denna skala. Eftersom det är ett rent mått på kilo per längd kan inte heller du med naturligt kraftig benstomme eller som är väldigt lång använda dig av måttet. Äldre personer (över 60 år) och barn kan inte heller använda BMI som ett tillförlitligt mått på övervikt. För barn finns ett annat index, ISO-BMI, som man kan ta hjälp av. Tala med din barnläkare om du misstänker att ditt barn lider av övervikt.

Är du kroppsbyggare kan du istället ta hjälp av en kroppsfettsmätare som mäter andel kroppsfett i procent. Detta är ett mer tillförlitligt mått. I utvalda MM Sports-butiker kan du också genomföra en InBody-kroppsanalys. Med hjälp av vår kunniga personal får du fram värden för muskelmassa, muskelbalans, fettmassa, bukfett samt vätskebalans. Utifrån dessa kan du sedan sätta upp ett personifierat kost- och träningsschema efter just dina förutsättningar.

Till InBody-kroppsanalys

Body Mass Index, en snabb historia

BMI såg dagens ljus under 1800-talets första hälft och är en uppfinning av belgaren Adolphe Quetelet. Quetelet var en akademiker inom astronomi, matematik, statistik och sociologi och spenderade en stor del av sitt liv med att försöka finna l’homme moyen – den genomsnittlige mannen. Från 1970-talet och framåt antogs BMI världen över som ett standardmått på övervikt, och WHO (Världshälsoorganisationen) anger officiella gränsvärden i sin dokumentation. BMI har med andra ord varit med länge som utryck och kommer säkert även fortsätta att vara med lång tid framöver.

Några sista ord om vikt och hälsa

BMI är inte allt

BMI är inget perfekt mått – tvärtom. För personer med kutrygg blir måttet ovanligt stort, då en del av deras längd försvinner med den krökta ryggen. En del andra missvisande scenarion innefattar de vi beskrivit ovan. Med detta sagt bör man aldrig lita blint på BMI – det skall snarare ses som en indikation. Vid en utredning om eventuell övervikt tar läkaren hänsyn till en rad andra faktorer, så som kroppsfett i procent och midjemått för att bedöma varje fall individuellt.

Vikt och hälsa

En hälsosam vikt är en viktigt stöttepelare i ett friskt och långt liv. Denna nås genom hälsosam kost och fysisk aktivitet, båda i lagom mängder. Är du kraftigt överviktig bör du alltid kontakta läkare för att göra upp en plan om viktnedgång. Känner du att du bara vill förlora ett par kilo inför sommarsäsongen, eller vill komma i toppform inför en tävling, rekommenderar vi dig att ta en titt på våra blogginlägg om viktnedgång. Där kan du lära dig hur man på ett hälsosamt sätt går ned i vikt med hjälp av träning, kost och viktminskningskapslar.

Frågor gällande våra produkter?

Har du frågor gällande produkterna på denna målsida kan du alltid kontakta vår serviceinriktade och kundcentrerade kundtjänstpersonal. De kan hjälpa dig med alla produktrelaterade frågor.  Kanske undrar du vilken produkt du ska välja? Eller hur mycket av produkten du ska nyttja? Eller du kanske har frågor gällande de olika smaksättningarna? För våran personal finns aldrig några för svåra frågor. Du kan enkelt kontakta dem via e-post, chatt och telefon. Kontakta dem redan idag!

Fri faktura
30 dagar
Fri frakt
t.o.m. 17/12
Trustpilot
4,5 / 5
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Fri frakt
t.o.m. 17/12
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15032 omdömen
Verifierat
Fantastiskt 🙌

Fantastiskt 🙌

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra pris och bra service!

Bra pris och bra service!

Verifierat
Det går alltid bra att beställa hos er…

Det går alltid bra att beställa hos er och man får sina varor fort 🤗.

Verifierat
Besta kvalite!

Bästa kvalite!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundbemötande

Min första beställning blev borttappad hos postnord men några meddelanden i kundservice gjorde att jag fick ett nytt paket utan extra kostnad som kom på mindre än 24 timmar.

Verifierat
Snabbt,smidigt och bra produkter

Snabbt. Smidigt. Bra produkter. Nöjd kund.

Verifierat
Fick fel produkt

Fick fel produkt, skrev då till kundservice och de skickade omgående ut den korrekta produkten samtidigt som jag fick behålla första försändelsen. Det var ett billigt och smart sätt att behålla en osäker kund! Kommer definitivt fortsätta med MM-Sports före någon konkurrent utifrån den upplevelsen.

Verifierat
Snabb och smidig leverans

Snabb och smidig leverans

Verifierat
Snabb och enkel leverans

Snabb och enkel leverans. 5/5!

Verifierat
Jättebra leverans.

Jättebra leverans.

Verifierat
Det gick smidigt och det var ett bra…

Det gick smidigt och det var ett bra pris.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?