Fri frakt t.o.m. 17/12
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Värva en vän 

L-teanin

Teanin är en aminosyra som har en lugnande effekt på hjärnan och kroppen, vilket kan bidra till bättre sinnesstämning, sömn och koncentration.

Vad är l-teanin?

Teanin är en icke-essentiell aminosyra som finns naturligt i grönt te och som har förmåga att påverka vår sinnesstämning på flera olika sätt, bland annat genom att göra oss lugna och avslappnade. Teanin, eller Gamma-glutamyletylamid som är dess egentliga namn, är till skillnad från andra aminosyror inte med och bygger upp proteiner. I stället har den en rad andra funktioner i kroppen, bland annat kan det påverka vår sinnesstämning.

Effekter med l-teanin

Främst tros teanin kunna påverka frisättningen av signalsubstanserna serotonin och dopamin i hjärnan. Serotonin är det som påverkar vårt humör och psykiska mående. Även om det saknas tillräcklig forskning kring ämnet, går det att dra paralleller mellan depression och låga nivåer av serotonin. Låga nivåer har även kunnat härledas till ett impulsivt beteende. Höga nivåer av serotonin har å andra sidan kunnat kopplats samman med ett kontrollerat och lugnt beteende.

Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem och ger oss små glädjekickar. Det kan ske när vi tränar eller när vi gör något spännande eller något vi tycker mycket om. När vi njuter av något ökar nivåerna. Även brist på dopamin har kunnat kopplats samman med depression. Dopamin handlar om kortare upplevelser av lust och lycka, medan serotonin är förknippat med mer långvarig lycka. Teanin verkar kunna höja nivåerna av både serotonin och dopamin i kroppen, vilket kan bidra till att vi känner oss lugna, avslappnade och glada.

Utöver det tycks teanin kunna förbättra minnet och reaktionsförmågan, dämpa stress och ångest, förbättra immunförsvaret och lindra inflammation, skydda nerver samt sänka blodtrycket och hjärtrytmen. Teanin tycks även kunna skydda mot de skadliga effekter som alkohol har på kroppen genom antioxidativa egenskaper.

L-teanin & sömn

Studier visar att teanin kan omvandlas till GABA och glutamat som i sin tur skapar så kallade alfavågor i hjärnan. I vaket tillstånd bidrar alfavågor till ett fokuserat men samtidigt avslappnat tillstånd. Teanin minskar samtidigt produktionen av betavågor som förknippas med nervositet, oro och hyperaktivitet. Det betyder att teanin har en lugnande effekt men utan att man känner sig dåsig eller trött. Man har sett att teanin verkar kunna bidra till förbättrad inlärningsförmåga och koncentration. Teanin lugnar därmed hjärnan och i kombination med sänkt blodtryck kan det ha en positiv effekt på sömnen. Förutom att förstärka den naturliga dygnsrytmen kan aminosyran, på grund av dess effekter på hjärnan, också hjälpa kroppen att nå djup sömn med färre uppvaknanden under natten.

L-teanin & träning

Koffein innan träning är vanligt förekommande i syfte att öka sitt fokus och sin energi, däremot kan för mycket koffein bidra till oönskade bieffekter som ökat blodtryck, ångest eller skakningar. För att få ökat mentalt fokus utan bieffekter kan man kombinera koffein och teanin tillsammans. Teanin och koffein verkar nämligen synergistiskt där båda två bidrar till ökat fokus och vakenhet, medan teanin motverkar de flesta av koffeinets negativa bieffekter. Detta är bland annat orsaken till att man både kan känna sig pigg och avslappnad efter en kopp te.

Kosttillskott med l-teanin

Att använda ett kosttillskott med teanin kan bidra till att man känner sig avslappnad och upplever mindre stress och ångest, samtidigt som det kan bidra till ökat mentalt fokus och ökad koncentration. Teanin återfinns i störst mängd i grönt te, men finns även i svart te. En normalstor kopp grönt te innehåller mellan 25–60 mg teanin. I övrigt är det få livsmedel som innehåller en väsentlig mängd teanin. Eftersom en rekommenderad dos ligger på mellan 100–400 mg, krävs det alltså ganska många koppar te för att uppnå maximal effekt.

När och hur mycket l-teanin bör man ta?

För bättre sömnkvalitet rekommenderas ett intag av teanin på mellan 200–400 mg, cirka 30–60 minuter innan sänggående. För att få ökat fokus vid till exempel studier eller träning rekommenderas 100–200 mg i kombination med koffein.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
2 Recensioner
Teanin-tillskott med l-teanin i små och lättsvalda kapslar. 200 mg teanin per kapsel.
Body Science
129:-
-11%
2 Recensioner
Teanin-tillskott med l-teanin i små och lättsvalda kapslar. 200 mg teanin per kapsel.
Body Science
229:- Ord. pris: 258:-
-15%
2 Recensioner
Teanin-tillskott med l-teanin i små och lättsvalda kapslar. 200 mg teanin per kapsel.
Body Science
329:- Ord. pris: 387:-
Fri frakt
t.o.m. 17/12
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15032 omdömen
Verifierat
Fantastiskt 🙌

Fantastiskt 🙌

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra pris och bra service!

Bra pris och bra service!

Verifierat
Det går alltid bra att beställa hos er…

Det går alltid bra att beställa hos er och man får sina varor fort 🤗.

Verifierat
Besta kvalite!

Bästa kvalite!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundbemötande

Min första beställning blev borttappad hos postnord men några meddelanden i kundservice gjorde att jag fick ett nytt paket utan extra kostnad som kom på mindre än 24 timmar.

Verifierat
Snabbt,smidigt och bra produkter

Snabbt. Smidigt. Bra produkter. Nöjd kund.

Verifierat
Fick fel produkt

Fick fel produkt, skrev då till kundservice och de skickade omgående ut den korrekta produkten samtidigt som jag fick behålla första försändelsen. Det var ett billigt och smart sätt att behålla en osäker kund! Kommer definitivt fortsätta med MM-Sports före någon konkurrent utifrån den upplevelsen.

Verifierat
Snabb och smidig leverans

Snabb och smidig leverans

Verifierat
Snabb och enkel leverans

Snabb och enkel leverans. 5/5!

Verifierat
Jättebra leverans.

Jättebra leverans.

Verifierat
Det gick smidigt och det var ett bra…

Det gick smidigt och det var ett bra pris.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?