Fri frakt t.o.m. 17/12
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Värva en vän 

L-glutamin

Aminosyran glutamin bidrar till immunförsvarets normala funktion men hjälper också till att bibehålla och öka muskelmassa.

Vad är l-glutamin?

Glutamin är en naturligt förekommande icke-essentiell aminosyra. Att den är icke-essentiell betyder att kroppen har förmåga att tillverka den själv. Glutamin är en av proteinets byggstenar och är den mest förekommande aminosyran i kroppen. Glutamin spelar en viktig roll när det kommer till proteinsyntesen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bibehålla och öka muskelmassan. Glutamin har också många andra viktiga funktioner i vår kropp och kan både ge oss energi, hjälpa till att läka tarmen och hjälpa immunförsvaret att skydda oss mot infektioner.

Effekter med l-glutamin

Glutamin bidrar till många olika funktioner i kroppen, där flera av dem till och med är avgörande för att kroppen ska fungera. Dess primära uppgift är att reglera syrebalansen i kroppen genom att hjälpa njurarna att utsöndra överskottssyror och förebygger därmed syraförgiftning. Glutamin deltar även i kroppens kväveoxidsystem som transporterar kväve till musklerna. Det är också den mest förekommande aminosyran i muskelvävnaden med en central roll för energiomsättningen. Dessutom reglerar den pH-balansen och används som energi i flera olika celler.

Glutamin har dessutom en central roll när det kommer till vårt immunförsvar och vår mag- och tarmhälsa. Större delen av vårt immunförsvar finns i tarmen, där glutamin fungerar som bränsle för tarmens celler och är viktigt för att tarmen ska må bra. Vår hälsa är beroende av hur tarmen mår, lider man av återkommande magbesvär är det vanligt att tarmen blir inflammerad och irriterad. Glutamin hjälper immunsystemet att återhämta sig och motverkar att skadliga bakterier sprider sig från tarmen till andra delar av kroppen. Glutamin bidrar till en frisk tarmflora och har en läkande effekt på en irriterad tarm.

L-glutamin & träning

När det kommer till träningssammanhang är glutamin en viktig byggsten när man pratar om styrka och muskeltillväxt. Eftersom glutamin ingår i proteinsyntesen är den avgörande för att kroppen ska bygga muskler. Den bidrar också till att binda vätska i musklerna, vilket gör att musklerna upplevs större, fylligare och kraftigare. Dessutom har forskning kunnat påvisa effekt på ökad förbränning och viktnedgång.

Glutamin tycks också kunna förbättra styrka och återhämtning samt bidra till ökad prestation. Detta genom dess förmåga att motverka en sur miljö som uppstår i musklerna vid träning och förbättra lagring av energi i musklerna. Utöver det har glutamin även positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan, insulin- och blodsockernivåerna samt kollagenproduktionen. Dessutom hjälper glutamin till att rensa ut ammoniak ur kroppen.

Kosttillskott med l-glutamin

Precis som med flera andra aminosyror finns glutamin i proteinrika livsmedel men då i formen glutaminsyra där endast en del omvandlas till glutamin. Glutamin är väldigt känsligt för upphettning och förstörs lätt när den tillagas. Ett smidigt sätt att säkerställa att du får i dig glutamin är därför att ta ett kosttillskott. Glutamin som kosttillskott kallas för l-glutamin. L-formen betyder att glutaminet är i fri form och lättare tas upp i blodet.

Långvarig stress, trauma, fysisk påfrestning eller diverse magbesvär leder till en snabbare förbrukning av glutamin än vad kroppen klarar av att producera, vilket kan leda till glutamin-brist. För dig som stressar kroppen under en längre period genom att träna hårt och mycket eller går på en lågkaloridiet kan ett tillskott av glutamin hjälpa till att återställa glutamin-nivåerna.

När och hur mycket l-glutamin bör man ta?

Det finns ingen fastställd maxgräns för hur mycket l-glutamin som är rimligt att inta, men en normal dosering anses ligga mellan 10–20 gram per dag. En vanlig kost ger ungefär 3–6 gram glutamin per dag, beroende på hur mycket protein kosten innehåller. Det rekommenderas att inta ungefär 5 gram glutamin 1–4 gånger dagligen. Om glutamin tas tillsammans med en måltid ger det ett långsammare upptag eftersom det då konkurrerar med andra aminosyror, därför tas glutamin bäst upp på tom mage.

Läs mer
Filtrera
Sortera efter
  • Sortera
  • Varumärken
  • Egenskaper
6 Recensioner
100 % rent l-glutamin av högsta kvalitet, i enlighet med HPLC's kvalitetskrav. Vegansk.
Body Science
199:-
-10%
6 Recensioner
100 % rent l-glutamin av högsta kvalitet, i enlighet med HPLC's kvalitetskrav.
Body Science
359:- Ord. pris: 398:-
-16%
6 Recensioner
100 % rent l-glutamin av högsta kvalitet, i enlighet med HPLC's kvalitetskrav.
Body Science
499:- Ord. pris: 597:-
Fri frakt
t.o.m. 17/12
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15032 omdömen
Verifierat
Fantastiskt 🙌

Fantastiskt 🙌

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra pris och bra service!

Bra pris och bra service!

Verifierat
Det går alltid bra att beställa hos er…

Det går alltid bra att beställa hos er och man får sina varor fort 🤗.

Verifierat
Besta kvalite!

Bästa kvalite!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundbemötande

Min första beställning blev borttappad hos postnord men några meddelanden i kundservice gjorde att jag fick ett nytt paket utan extra kostnad som kom på mindre än 24 timmar.

Verifierat
Snabbt,smidigt och bra produkter

Snabbt. Smidigt. Bra produkter. Nöjd kund.

Verifierat
Fick fel produkt

Fick fel produkt, skrev då till kundservice och de skickade omgående ut den korrekta produkten samtidigt som jag fick behålla första försändelsen. Det var ett billigt och smart sätt att behålla en osäker kund! Kommer definitivt fortsätta med MM-Sports före någon konkurrent utifrån den upplevelsen.

Verifierat
Snabb och smidig leverans

Snabb och smidig leverans

Verifierat
Snabb och enkel leverans

Snabb och enkel leverans. 5/5!

Verifierat
Jättebra leverans.

Jättebra leverans.

Verifierat
Det gick smidigt och det var ett bra…

Det gick smidigt och det var ett bra pris.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?