Fri frakt t.o.m. 17/12
1-2 arbetsdagars leveranstid
Trustpilot 4,5 / 5
Snabb leverans 
Värva en vän 
Hem / Blogg /

Maximera dina träningsresultat med basövningar I Styrketräning

Vad är en basövning? En basövning eller baslyft, inom styrketräning, är en grundläggande övning som engagerar flera stora muskelgrupper och flera leder i en enda rörelse. Dessa övningar är kärnan i många träningsprogram och är avgörande för att bygga allmän styrka och muskelmassa. Basövningar är dessutom kända för sin effektivitet och är viktiga för att uppnå styrketräningsmål. Vi guidar dig genom 8 basövningar som du kan utföra på gymmet eller hemma.

Knäböj 

Knäböj är en oslagbar basövning för ben inom styrketräningen och är välkänd för sina många fördelar för fysisk utveckling. Det är en övning som aktiverar flera stora muskelgrupper samtidigt, vilket gör den till en central del av de flesta träningsprogram. En av de största fördelarna med knäböj är dess kapacitet att bygga styrka och muskelmassa i benen. När du utför knäböj tränar du främst framsida lårmuskel, baksida lårmuskel och sätesmuskeln, vilket ger dig starka och välutvecklade ben. Knäböj är däremot inte bara begränsat till benen, utan övningen involverar också bålen och hjälper till att förbättra din bålstyrka och hållning. En annan fördel med knäböj är dess positiva inverkan på rörligheten, då du genom att utföra en knäböj med rätt teknik ökar rörligheten i höft- och ankellederna. Eftersom det är en högintensiv övning som engagerar flera muskelgrupper, ökar knäböj dessutom din hjärtfrekvens och kan leda till en ökning av hormoner som främjar muskeltillväxt och fettförbränning.

För att dra full nytta av knäböj är det viktigt att utföra övningen med rätt teknik. Placera fötterna axelbrett isär, håll bröstet högt och ryggen rak när du sänker kroppen genom att böja knäna och pressa höften tillbaka. Djupet på övningen bör anpassas till din personliga rörlighet och förmåga, då de är viktigt att tänka på att hälen inte lyfts i samband med att man går ner i rörelsen. Knäböj kan dessutom utföras med kroppsvikt, hantlar eller med stång. För att öka rörligheten i övningen kan man använda sig av lyftarskor eller genom att lägga en viktplatta under hälarna för att komma djupare ner i rörelsen.

 

Marklyft 

Marklyft är en bra övning inom styrketräningen som hjälper till att bygga upp total kroppsstyrka. Det är en av de mest effektiva övningarna som engagerar nästan alla muskelgrupper samt för med sig en rad fördelar som kommer att påverka din styrka och fysiska utveckling positivt. Genom att utföra marklyft, aktiverar du inte bara dina benmuskler utan även din baksida lårmuskel, sätesmuskel, ryggmuskel, och till och med din bål. Resultatet är en mer robust och välbalanserad fysik som gynnar både din prestation i gymmet och din vardag.

För att upprätthålla rätt form under marklyft, måste din mage och dina ryggmuskler samarbeta. Detta resulterar i en stärkt bål och en förbättrad hållning, vilket minskar risken för ryggskador. Utöver styrkeaspekten, förbättrar marklyft din rörlighet genom att engagera höft- och knälederna, vilket är fördelaktigt för ökad flexibilitet och skadeförebyggande. Det är dessutom en utmärkt övning för att öka ämnesomsättningen, då det är en högintensiv övning som ökar hjärtfrekvensen, bränner kalorier och främjar fettförbränning.

För att uppnå bästa resultat i marklyft och undvika skaderisken är det avgörande att ha rätt teknik. Håll fötterna i axelbredd, böj knäna och höften samtidigt när du böjer dig ner, och se till att ryggen förblir rak under hela övningen. För att få ut så mycket styrka som möjligt av övningen är dragremmar som förbättrar ditt grepp att föredra, då dragremmar gör det enklare för dig att klara av tyngre vikter när det blir tungt i dina underarmar och du tappar greppstyrkan.

Bänkpress

Bänkpress är en effektiv bröstövning inom styrketräningen. En av de mest uppenbara fördelarna med bänkpress är dess kapacitet att bygga en stark och välutvecklad överkropp. Under bänkpressen aktiveras främst bröstmusklerna, men även deltamusklerna samt triceps används för att pressa stången uppåt. Detta gör bänkpressen till en utmärkt övning för att bygga en bred och stark överkropp. En annan fördel med bänkpress är att den kan bidra till att stärka dina leder och ligament runt axlarna och bröstet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för att förhindra skador och förbättra din hållning.

För att få ut det mesta av din bänkpress är det viktigt att fokusera på korrekt teknik. Ligg platt på bänken med fötterna stadigt placerade på golvet. Håll överkroppen stabil och pressa stången uppåt från bröstet med jämn kraft. Det är också viktigt att tänka på att stabilisera skuldrorna och bak med axlarna.

Militärpress

Militärpressen, även känd som axelpress eller militär axelpress, är en kraftfull övning som har varit en favorit inom styrketräningen i årtionden. Den är känd för sin förmåga att bygga överkroppsstyrka och samtidigt utveckla en stabil och balanserad fysik. En av de mest framträdande fördelarna med militärpress är dess fokus på axlarna och överkroppens muskulatur. Under övningen arbetar dina axlar hårt för att lyfta vikten uppåt. Samtidigt utmanas triceps, bröstmuskler och bålen för att stabilisera kroppen. Militärpressen är inte bara en utmärkt övning för att bygga styrka, den förbättrar också din stabilitet och kroppskontroll. Genom att hålla ryggen rak och kroppen stabil under övningen aktiverar du bålen och stärker de muskler som stödjer ryggraden. Detta kan minska risken för ryggskador och förbättra din hållning.

För att få ut det mesta av militärpress är teknik viktigt. Stå stadigt med fötterna axelbrett isär, håll överkroppen stabil och pressa vikten jämnt över huvudet.

Pull-ups och Chin-ups

Pull-ups och chin-ups är två klassiska övningar inom styrketräningen som är kända för att bygga en stark och muskulös rygg. Dessa övningar, som verkar enkla vid första anblicken, kräver en imponerande mängd styrka och kan vara utmanande för både nybörjare och erfarna atleter.

En pull-up utförs med handflatorna vända bort från kroppen, och de fokuserar huvudsakligen på den breda ryggmuskulaturen. När du utför pull-ups drar du din kropp uppåt till stången med hjälp av ryggmuskulaturen och armmusklerna. Detta bygger en stark rygg, biceps och skuldermuskulatur. En chin-up, å andra sidan, utförs med handflatorna vända mot dig, och de involverar också ryggmusklerna men har en större inriktning på biceps. Denna övning är utmärkt för att bygga både ryggstyrka och armmuskler.

När du utför pull-ups och chin-ups är det viktigt att ha rätt teknik och kroppskontroll för att undvika skador. Du bör sträva efter att göra övningarna i en kontrollerad och stabil rörelse, och gradvis öka antalet repetitioner och motståndsnivåer när din styrka ökar. För att göra övningen enklare kan man använda sig av ett träningsband eller gummiband för att minska tyngden och få hjälp i övningen. Även vid denna övning kan greppstyrkan vara en begränsning och för att underlätta kan man använda sig av dragremmar eller kalk för att förbättra sitt grepp.

Rodd

Rodd är en av de mest effektiva övningarna inom styrketräningen för att bygga en stark och välutvecklad rygg. Det är en komplett övning som engagerar flera muskelgrupper och erbjuder en rad fördelar som gynnar både din styrka och fysiska utveckling. Vid utförandet av roddövningar drar du en vikt eller en stång mot din kropp med hjälp av dina ryggmuskler, inklusive den breda ryggmuskulaturen, övre ryggen och nedre ryggen. Du tränar även dina biceps och underarmar när du håller i vikten och utför rörelsen. Man kan också variera rodden genom stående och sittande rodd. En av de största fördelarna med roddövningar är att de kan hjälpa till att förbättra din hållning och minska risken för ryggproblem. Genom att stärka ryggmusklerna och förbättra kroppens balans kan du minska belastningen på ryggraden och förhindra smärta och skador.

För att dra nytta av roddövningar är det viktigt att använda rätt teknik. Du bör hålla ryggen rak, axlarna tillbaka och använda din ryggmuskulatur för att dra vikten mot dig.

Utfall

Utfall är en mångsidig och effektiv övning inom styrketräningen som fokuserar på att bygga styrka i benen och förbättra din balans. Det är en övning som kan anpassas efter olika nivåer av träningsintensitet och är populär bland både nybörjare och avancerade tränare. Utfall utförs genom att ta ett steg framåt eller bakåt och böja knäet på det främre benet medan du håller det bakre benet sträckt. När du sänker kroppen neråt, aktiverar du främst framsida lår och sätesmusklerna. Dessutom utmanas din balans och bål när du utför övningen.

En av de mest påtagliga fördelarna med utfall är dess förmåga att bygga styrka i benmusklerna, inklusive framsida lårmuskel, baksida lårmuskel och sätesmuskeln. Denna ökade benstyrka kan vara till nytta både för atletisk prestation och vardagliga aktiviteter som att gå i trappor eller lyfta tunga föremål. Utfall är också en utmärkt övning för att förbättra din balans och kroppskontroll. Genom att arbeta med att stabilisera kroppen under övningen, stärker du din bål och minskar risken för skador relaterade till bristande balans. En annan fördel med utfall är dess anpassningsbarhet. Du kan variera övningen genom att använda olika vikter, ändra steglängden eller inkludera andra rörelser som rotationer för att öka komplexiteten och utmaningen.

För att få ut det mesta av utfall är det viktigt att utföra övningen med en bra teknik och kontrollerad rörelse. Du bör undvika att överbelasta knäna och se till att hålla ryggen rak under hela rörelsen.

Plankan

Plankan är en enkel men högst effektiv övning som fokuserar på att bygga styrka i din bål (core) och förbättra din kroppsstabilitet. Det är en populär övning inom styrketräningen och kroppsviktsträningen som kan utföras var som helst utan behov av utrustning. För att utföra en planka, börja i en position som liknar en push-up position, men istället för att stödja dig på dina händer, använder du dina underarmar. Håll kroppen rak från huvudet till hälarna och aktivera din bål genom att dra in magen och spänna bålmusklerna. Håll denna position så länge som möjligt.

Plankan är en utmärkt övning för att bygga styrka i din bål, inklusive dina magmuskler, ryggmuskler och sidomuskler. Denna ökade bålstyrka är avgörande för att förbättra din hållning och minska risken för ryggskador. En av de största fördelarna med plankan är dess förmåga att förbättra din kroppsstabilitet och balans. Genom att träna på att hålla en stabil position under övningen, stärker du dina muskler som hjälper dig att upprätthålla balans i vardagliga aktiviteter och andra träningsövningar. Plankan är också en tidsbesparande övning som kan utföras snabbt och effektivt. För att maximera resultaten från plankan bör du sträva efter att öka tiden du kan hålla positionen och gradvis öka svårighetsgraden genom att exempelvis lyfta en arm eller ett ben. Det är viktigt att upprätthålla bra teknik för att undvika överbelastning av ryggen.

Inkludera ett urval av dessa basövningar i din träningsrutin för att träna olika muskelgrupper och uppnå en balanserad fysisk utveckling. Kom också ihåg att anpassa övningarna efter din egen nivå och målsättning, och använd rätt teknik för att undvika skador. Om du är nybörjare kan det vara bra att arbeta med en personligtränare eller instruktör för att säkerställa korrekt form och teknik.

Vill du hitta mer inspiration till kost och träning? Kika på några av våra artiklar nedan:

Tio regler för mer muskler

Bli starkare direkt

Dina bästa övningar för hemmaträning

Fri frakt
t.o.m. 17/12
Snabb leverans
1-2 arbetsdagars leveranstid
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 15032 omdömen
Verifierat
Fantastiskt 🙌

Fantastiskt 🙌

Verifierat
Snabb leverans

Snabb leverans

Verifierat
Bra pris och bra service!

Bra pris och bra service!

Verifierat
Det går alltid bra att beställa hos er…

Det går alltid bra att beställa hos er och man får sina varor fort 🤗.

Verifierat
Besta kvalite!

Bästa kvalite!

Verifierat
Snabb leverans och bra kundbemötande

Min första beställning blev borttappad hos postnord men några meddelanden i kundservice gjorde att jag fick ett nytt paket utan extra kostnad som kom på mindre än 24 timmar.

Verifierat
Snabbt,smidigt och bra produkter

Snabbt. Smidigt. Bra produkter. Nöjd kund.

Verifierat
Fick fel produkt

Fick fel produkt, skrev då till kundservice och de skickade omgående ut den korrekta produkten samtidigt som jag fick behålla första försändelsen. Det var ett billigt och smart sätt att behålla en osäker kund! Kommer definitivt fortsätta med MM-Sports före någon konkurrent utifrån den upplevelsen.

Verifierat
Snabb och smidig leverans

Snabb och smidig leverans

Verifierat
Snabb och enkel leverans

Snabb och enkel leverans. 5/5!

Verifierat
Jättebra leverans.

Jättebra leverans.

Verifierat
Det gick smidigt och det var ett bra…

Det gick smidigt och det var ett bra pris.

Visar våra 4- och 5-stjärniga omdömen
Ny kund?