Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Hemleverans 
Hem / Blogg /

Koffein i din träning och kost

Det har uppskattats att upp emot 80 procent av världens befolkning använder koffein dagligen. De kraftfulla effekterna gör ämnet populärt i tillskott och energidryck. Det här behöver du veta! I Sverige där kaffekonsumtionen per skalle är bland de högsta i världen har vi möjligen blivit lite blasé mot koffein i en innehållsförteckning på ett kosttillskott eller energidryck. Men att användandet är normalt betyder inte att man inte ska ta ämnets effekter på största allvar. Koffein är en potent substans med långtgående farmakologiska effekter. Koffein, världens mest använda psykoaktiva substans stimulerar centrala nervsystemet och har flera välkända effekter på träning och fysikomvandling. Det är välkänt sedan 1970-talet att koffein ökar prestationen i submaximala uthållighetsgrenar, prestationen i vissa anaeroba situationer, speciellt sådant som relaterar till snabbhet, explosivitet och spänst, samt ökar förbränningen genom ökad puls, vakenhet och ämnesomsättning. Koffein har också kognitiva effekter, det ökar reaktionssnabbhet, minne, koncentrationsförmåga och inlärning. Nyare forskning visar också att koffeinanvändning kan förhöja humöret, dämpa depression och minska risken för allvarligare psykiska problem i stora populationer och på längre sikt. Koffein anses vara relativt riskfritt att använda. För höga doser resulterar framför allt i övergående problem som sömnsvårigheter, svettningar, irritabilitet och magbesvär. En risk som formulerats på senare år är att koffein som stimulerar centrala nervsystemet kan addera till summan av stresspåslag, vilket skulle kunna vara negativt för personer som lever med kronisk stress. Men resonemanget är motsägelsefullt, för nervsystemets ökade aktivitet är visserligen ett mått på stress, men det finns också en del som tyder på att denna mobilisering hjälper kropp och psyke att hantera utifrån kommande stressfaktorer, och på så sätt skydda mot stressens nedbrytande effekter. Inte minst koffeinets positiva effekter på mental hälsa tyder på detta. Det finns betydande individuella skillnader i hur snabbt kroppen metaboliserar koffein, vilka effekter som därmed överväger för den enskilde och vilken dos som är lämpligast, effektivast och mest tolerabel för var och en.

I korthet

Koffein är världens mest använda psykoaktiva substans och har kraftiga farmakologiska effekter på kropp och psyke. I relation till träning och fysikomvandling kan koffein öka uthållighet, i viss mån styrka och spänst. Koffein ökar också förbränningen genom sin stimulerande effekt på centrala nervsystemet. Koffein ökar vakenhet, reaktionssnabbhet, koncentrationsförmåga och minne. På det stora hela är koffein säkert att använda med ganska lindriga biverkningar och risker. Koffein kan stressa systemet men samtidigt mobilisera det att bättre hantera stress. De allra flesta kan ha nytta av koffein i olika situationer, den individuella toleransen varierar dock kraftigt.    
Utmärkt
Baserat på 8857 omdömen
4 timmar sedan
Bra priser och snabb leverans.

Bra priser och snabb leverans.

Ida W N
7 timmar sedan
Mycket nöjd

Mycket nöjd, snabb leverans & bra produkter!

Veronica
15 timmar sedan
Bästa!!

Alltid bra priser & snabb leverans, vad mer kan man önska!

Helena
15 timmar sedan
Snabb leverans och bra varor.

Snabb leverans och bra varor.

Cecilia
17 timmar sedan
5/5 ⭐

Jätte bra produkter och snabba leveranser!

Johanna
21 timmar sedan
Snabb o smidig beställning o leverans

Snabb o smidig beställning o leverans. Produkten är super, jättegod naturlig smak, håller mig mätt utan sug efter något annat. Rekommenderas om du vill byta ut måltider.

Anna Lönngren
22 timmar sedan
Bra köp!

Bra priser. Snabb leverans. Nöjd med varorna som levererades.

Andersson Jigfelt Therez Gabriella
2 dagar sedan
Gick väldigt fort att få varorna som…

Gick väldigt fort att få varorna som man beställt👍oerhört snabb leverans.

Ulrika Minorsson
2 dagar sedan
Snabb leverans o bra paketerat 👍

Snabb leverans o bra paketerat 👍

Daniel Gustavsson
3 dagar sedan
Bästa caseinet👌 så goda smaker!

Bästa caseinet👌 så goda smaker!! Mina favoriter är cinnamon bun och apple pie, 5/5☆☆☆☆☆

Johanna
3 dagar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans. Tack

Ahmad Sarmeh
3 dagar sedan
Över förväntan

Så bra - snabbt enkelt bra beskrivningar. Flaskan motsvarade förväntningarna med råge. Mycket nöjd 😄

Björn Stockholm
Ny kund?