Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Hemleverans 
Hem / Blogg /

Bygg muskler med choklad

Letar du efter ett motiv att äta mer choklad? (Vem behöver fler?) Eller efter tänkbara framtida kosttillskottstrategier för radikalt ökad muskelmassa? Kolla in den här forskningen!

Myostatin minskar muskelmassan

När människor åldras minskar i allmänhet deras muskelmassa, detta hänger samman med att halterna av två signalmolekyler som kallas myostatin och follistatin förändrar sitt inbördes förhållande, myostatin ökar i förhållande till follistatin. Det är känt sedan innan att myostatin begränsar muskelmassan och att myostatinbrist alltså resulterar i en radikalt ökad muskelmassa. Till exempel är det genetiskt betingad myostatinbrist som ligger bakom den bisarra nötrasen Belgian Blues enorma muskelmassa. Belgian Blue har mer än dubbelt så mycket muskler som vanliga kor.

Epikatekin från kakao minskar myostatinaktiviteten

En kategori substanser som undersökts intensivt under de senaste åren, främst som potentiella läkemedel mot muskelsjukdomar är så kallade myostatinhämmare, det vill säga ämnen som hindrar myostatinets signalering och effekt. Ett sådant ämne som är känt sedan innan heter sulforafan och finns naturligt i bland annat blomkål och broccoli. Nu undersöks epikatekin, en flavanol som förekommer i kakao och choklad, för sin potentiellt myostatinhämmande effekt.

Den aktuella studien genomfördes i tre steg, en labbundersökning på muskelceller, en djurstudie på möss och ett försök med tillskott till människor. Alla tre leden av försök bekräftade att epikatekin förbättrar det inbördes förhållandet mellan myostatin och follistatin. På möss ökar myostatinaktiviteten naturligt när djuren åldras men tillskott med epikatekin minskar myostatinaktiviteten och ökar markörerna för muskelmassa. I ett litet försök på människor såg man förbättrad ratio mellan myostatin och follistatin, det vill säga minskad myostatinaktivitet, samt faktiskt, förbättrad greppstyrka. Försöket sträckte sig endast över sju dagar vilket är för kort tid för att se meningsfull påverkan på muskelmassan.

Vad detta betyder för dig

Myostatin och de radikala ökningar av muskelmassan man kan åstadkomma genom att hämma myostatinets effekt är sedan innan känd, visad i djurförsök och även hänsynslöst exploaterad inom köttindustrin. Strategin är inte färdigutvecklad när det kommer till att öka muskelmassan hos människor, vi vet fortfarande inte tillräckligt om effekterna på lång sikt och eventuella biverkningar av att hämma myostatinet på farmakologisk väg. Inte heller så mycket om effektiviteten av de naturligt förekommande myostatinhämmarna från mat eller kosttillskott. Men visst representerar hypotesen ett intressant prospekt för framtida experiment. Och som sagt, vill du ha ytterligare ett skäl att frossa i choklad så har du det här. Kanske hjälper kakaobönans epikatekininnehåll dig med muskelbygget!

I korthet

  • Myostatin är ett ämne som begränsar muskelmassan. Om man hämmar myostatinets effekt växer muskelmassan radikalt. Det är bland annat så man manipulerat fram monsterkon Belgian Blue.
  • Forskning har identifierat ämnet epikatekin som finns naturligt i kakao och choklad. Epikatekin tycks hämma myostatinets effekt och öka styrkan och muskelmassan.
  • Mekanismen är fortfarande på försöksstadiet. Chansa inte på läkemedel som hämmar myostatinet, men om du känner för det så ta en extra bit choklad!
Utmärkt
Baserat på 8857 omdömen
4 timmar sedan
Bra priser och snabb leverans.

Bra priser och snabb leverans.

Ida W N
7 timmar sedan
Mycket nöjd

Mycket nöjd, snabb leverans & bra produkter!

Veronica
15 timmar sedan
Bästa!!

Alltid bra priser & snabb leverans, vad mer kan man önska!

Helena
15 timmar sedan
Snabb leverans och bra varor.

Snabb leverans och bra varor.

Cecilia
17 timmar sedan
5/5 ⭐

Jätte bra produkter och snabba leveranser!

Johanna
21 timmar sedan
Snabb o smidig beställning o leverans

Snabb o smidig beställning o leverans. Produkten är super, jättegod naturlig smak, håller mig mätt utan sug efter något annat. Rekommenderas om du vill byta ut måltider.

Anna Lönngren
22 timmar sedan
Bra köp!

Bra priser. Snabb leverans. Nöjd med varorna som levererades.

Andersson Jigfelt Therez Gabriella
2 dagar sedan
Gick väldigt fort att få varorna som…

Gick väldigt fort att få varorna som man beställt👍oerhört snabb leverans.

Ulrika Minorsson
2 dagar sedan
Snabb leverans o bra paketerat 👍

Snabb leverans o bra paketerat 👍

Daniel Gustavsson
3 dagar sedan
Bästa caseinet👌 så goda smaker!

Bästa caseinet👌 så goda smaker!! Mina favoriter är cinnamon bun och apple pie, 5/5☆☆☆☆☆

Johanna
3 dagar sedan
Snabb leverans

Snabb leverans. Tack

Ahmad Sarmeh
3 dagar sedan
Över förväntan

Så bra - snabbt enkelt bra beskrivningar. Flaskan motsvarade förväntningarna med råge. Mycket nöjd 😄

Björn Stockholm
Ny kund?